piątek, 3 maja 2013

Łopatka pieczona

  • 1,8kg łopatki wieprzowej w jednym kawałku
  • 2 cebule
  • 10 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • rozmaryn, słodka papryka ( po łyżeczce )
  • sól gruboziarnista 1 łyżeczka
  • 1/2 szklanki wody
  •  
  •  Piekarnik rozgrzać do 200 C. Łopatkę umyć i osuszyć.  Czosnek obrać pokroić w plastry i robiąc nożem dziury w mięsie, powkładać w nie czosnek. Łopatkę obsypać ziołami i solą. Mięso przełożyć do brytfanki.
    Tłuszczem polać mięso, dodać cebulę oraz wodę. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 30 minut w temp 200 C, potem godzinę w temperaturze 180 C, od czasu do czasu polewać sosem spod mięsa. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia, lub jeść od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz