- 1,8kg łopatki wieprzowej w jednym kawałku
- 2 cebule
- 10 ząbków czosnku
- 3 łyżki oleju
- rozmaryn, słodka papryka ( po łyżeczce )
- sól gruboziarnista 1 łyżeczka
- 1/2 szklanki wody
- Piekarnik rozgrzać do 200 C. Łopatkę umyć i osuszyć. Czosnek obrać pokroić w plastry i robiąc nożem dziury w mięsie, powkładać w nie czosnek. Łopatkę obsypać ziołami i solą. Mięso przełożyć do brytfanki. Tłuszczem polać mięso, dodać cebulę oraz wodę. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 30 minut w temp 200 C, potem godzinę w temperaturze 180 C, od czasu do czasu polewać sosem spod mięsa. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia, lub jeść od razu.
piątek, 3 maja 2013
Łopatka pieczona
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz